This is a free Purot.net wiki
  • View:

5. Mieli ja aine

5. Mieli ja aine

Voiko ajatus muuttaa materiaa? Mitä pohtii metafyysikko?

 

Tätä aihetta käsittelemme 6. tunnilla 20.9.06

Miten värit ovat olemassa? Niihin liittyy ainetta ja sähkömagneettista säteilyä. Eikö väri ole havaintoja ja suhteita? Aivojen luomus? Yllä oleva kuva on todellinen valokuva kotipihaltani. Mutta onko se enää missään suhteessa materiaan, kun se esitetään bitteinä tietokoneen näytöllä. Kameran silmä ja kuvankäsittelyohjelma ovat muokanneet sitä. Ajatuksen muuttamaa materiaako?

 

Lue vuodelta 2004 aikuislukion filosofian kurssilla käyty keskustelua!

 

Filosofian opiskelun tuska ja kirkkaus lävähti esiin tämän oppitunnin tehtävän kautta. Atk-luokassa tuska oli käsin kosketeltavaa. Että tällaisia päivänselviä asioita laitetaan miettimään ja vielä jotain pitäisi saada kirjoitettua. Lue ja palaa tälle sivulle muutaman vuoden kuluttua. Loistavia oivalluksia! Filosofia pakottaa ajattelmaan ja irrottautumaan totunnaisen ajattelun kahleista. Se johtaa kaaokseen ja epämääräisyyden suohon. Mutta kaiken sen kokeneena voin lohduttaa: matka kannattaa tehdä. Filosofian ensimmäinen kurssi on ehkä pelkkää hämmennystä ja sekoittamista. Mutta salaa sen ohessa jokin kirkas alkaa hohtelemaan. Ehkä juuri viisauden Rakkaus-osa on se, joka kaiken vellovan keskeltä nousee näkyville ja ulottuville. Lue ja innostu. Saitte aikaan huikaisevan hienoja juttuja! >> Oppituntitehtävän vastaussivu

 

Portfoliokysymykset

1. Jos osallistuit oppituntitehtävän tekemiseen, voit liittää vastuksesi (parityön tuotoksen) portfolioosi. Kommentoi vielä jälkikäteen tuloksia.

2. Lue oppituntitehtävän tulokset ja poimi niistä yksi sinua kiinnostava ajatus, jota kehittelet eteenpäin oppikirjan tukemana ja omien ajatustesi pohjalta otsikolla Mielen ja aineen suhde.

3. Selvittääkö aivotutkimus mielen arvoituksen? Ota kantaa. Lähteeksi sopii myös Mind and Brain Portal

4. Piirrä kuva Popperin kolmesta maailmasta ja tee siitä mahdollisimman havainnollinen lisäämällä oman ymmärryksesi mukaan esimerkkejä.

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username